Ακόμη Φανταστικές Εξερευνήσεις στα Piani Eterni (Αιώνια Μέρη)!

Notizia del 13 August 2009

Των Francesco Sauro - Maui Perissinotto

Άλλα φανταστικά νέα από το καρσικό Σύστημα των Piani Eterni (Dolomiti Bellunesi), στην όμορφη διήγηση του Cesco Sauro που μπορείτε να διαβάσετε στο blog del GS Padovano ή στο blog di Cesco. Με την τελευταία παραμονή την προηγούμενη εβδομάδα το PE10 έφτασε να έχει 22-23 Χλμ περίπου χαρτογράφησης, ενώ το εξερευνημένο μέρος είναι γύρω στα 25-26 Χλμ.

Με τη σύνδεση με το Isabella, που τώρα πια είναι θέμα χρόνου, το σύστημα θα ξεπεράσει τα 30Χλμ. Η δυνατότητα προς την πεδιάδα είναι πολύ περισσότερο από χίλια (σχεδόν -1400). Εμείς φτάσαμε στα -850, ξεπερνώντας μεγάλα ενεργά σάλτα που κατεβαίνουν προς τις πηγές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν πρώτα οι εξερευνήσεις πήγαιναν πάρα πολύ καλά τώρα πάνε υπερβολικά καλά… Αυτές τις μέρες μια άλλη παραμονή είναι σε εξέλιξη με 4 άτομα στη Locanda del Bucaniere. Θα βγουν Σάββατο σίγουρα με καλά νέα. Α, θα το ξεχνούσα, ακριβώς αυτόν το μήνα κλείνουν είκοσι χρόνια από την ανακάλυψη του PE10, το μακρινό 1989… Ποιος καλύτερος τρόπος για να το γιορτάσουμε;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TRIAS

Notizia del 3 March 2009

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Προγράμματος Trias με την εκστρατεία καταμέτρησης της υπόγειας υδατικής πανίδας στην καρσική περιοχή της Αlta val di Secchia. Αποτελέσματα: μεταξύ των 81 ειδών που συλλέχθηκαν τα 7 αποτελούν νέα είδη για την Επιστήμη.

ΟΥΓΓΑΡΕΖΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ SISMA

Notizia del 3 March 2009

 

  • Στην ιταλική μεριά του ¨Ορους Canin μια ουγγαρέζικη αποστολή ανακάληψε μια μεγάλη γαλλαρία, κατά μήκος του P280, που συνεχίζει προς τον συλλέκτη της Αβύσσου Paolo Fonda. Η χαρτογράφηση της σπηλιάς αυξήθηκε για άλλα 700 μέτρα και οι Ουγγαρέζοι ελπίζουν να βρουν μια ένωση με το κοντινόι σύστημα της Αβύσσου Michele Gortani. Είδηση στα Τσεχοσλοβάκικα και φωτογραφίες στο blog Kota1000

ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ GRUPPO GROTTE BRESCIA

Notizia del 3 March 2009

 

  • Πέρα από 1600 σαρρώσεις σε φόρμα .pdf για να μην χαθεί η ιστορική μνήμη των χαρτογραφήσεων και περιγραφών που ανέρχονται και από τα πρώτα χρόνια του 1920. Αυτό το εργαλείο εύκολης χρήσης είναι τώρα στα χέρια του αρμόδιου για τις χαρτογραφήσεις της Ανατολικής Lombardia.

ICNUSSA 2009

Notizia del 3 March 2009

 

  • Κατά τη διάρκεια της ιταλικής σπηλαιολογικής συνάντησης, ICNUSSA 2009, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Urzulei της Σαρδηνίας, από τις 29 Απριλίου εώς τις 3 Μαϊου, θα πραγματοποιηθεί επίσης και το 4° EUROSPELEO FORUM. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα Ευρωπαϊκά σπηλαιολογικά Ιδρύματα έχουν σε μεγάλη υπόληψη όλη την ιταλική σπηλαιολογία. Σας προσκαλούμε όλους να συμμετέχετε στις δραστηριότητες της Urzulei όπου θα είναι δυνατόν να συναντήσετε πέρα από τους φίλους τους Σάρδους και άλλους σπηλαιολόγους προερχόμενοι από 22 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
  • Στο διαδύκτιο θα βρείτε όλες τις αιτήσεις για τις εγγραφές και τα stand. Το ποσό της εγγραφής θα είναι 20,00 ευρώ μα για όποιον εγγραφεί προκαταβολικά το ποσό μειώνεται στα 15,00 ευρώ. Από το home page της ιστοσελίδας www.icnussa2009.it ακολουθήστε το link στη σελίδα αιτήσεις (moduli) και από κει στο link προ-εγγραφής (pre-iscrizione)

Εξερευνήσεις μεταξύ σολoμών και νυχτερίδων κάτω στην Preta

Notizia del 26 June 2008

 Είδηση του Francesco Sauro

Το πρωί της Τρίτης 10 του μηνός, δύο σολομοί κατάφεραν να ανέβουν τα σάλτα της Preta φέρνοντας μαζί τους καλά νέα.

Σε μια πολύ γρήγορη κάθοδο ανάμεσα απο θορυβώδεις καταράκτες και ταραχώδεις χαράδρες (ποτέ πριν δεν είχε τόσο πολύ νερό στην Preta), καταφέραμε να φτάσουμε στις απολιθωμένες ζώνες του Vecchio Trippa όπου υπολογίζαμε να στεγνώσουμε λιγάκι και να κάνουμε καμιά μικρή εξερεύνηση στη γύρω περιοχή. Μετά απο μια αρκετά απαγοητευτική ανάβαση την Sala dei Desideri, κινηθήκαμε προς τη Sala Tarsis, στα -800 σχεδόν, όπου παρατηρήσαμε ένα αλλο παράθυρο. Λίγα μέτρα ανάβασης και μπήκαμε σε έναν σημαντικό απολιθωμένο μέανδρο, πολύ όμορφο, που ανεβαίνει βαθμιαία και σε μερικά σημεία μεταμορφώνεται σε χαμηλές γαλλαρίες κατάρρευσης. Φτάνοντας σε μια αίθουσα με μια ωραία λίμνη ξερής λάσπης αναιβήκαμε ακόμα κατά μήκος τριών τουλάχιστον διακλαδώσεων. Η πιο ενδιαφέρουσα μας έκανε να διασχίσουμε έναν ωραίο αγωγό μέχρι μια μικρή αίθουσα κατολίσθησης. Μόνο η απομάκρυνση και κάποιο πρόβλημα με το φως μας έκανε να παραιτηθούμε απ’το να προχωρήσουμε περαιτέρω, μα πρώτα επαληθεύσαμε ότι υπάρχει πέρασμα από την κατολίσθηση και ότι ο αγωγός συνεχίζει στο σκοτάδι. Υπάρχει αέρας. Πολλοί σκελετοί νυχτερίδας. Νυχτερίδες ζωντανές που μπήκαν στις 23 το βράδυ. Περίεργο. Ποιός ξέρει τι σημαίνει; Όμως ξέρουμε ότι μπαίνουν απ’την κύρια είσοδο.

Δεν ήταν ασχημος ο περίπατος, λαμβάνοντας υπ’όψην ότι σε αυτό το βάθος στην Preta δεν έγινε κάποια εξερεύνηση από πολλά χρόνια. Υπάρχει πάμτα πάρα πολύ να εξερευνηθεί, ακόμη και μέσα στη «γριά κυρία», αρκεί να το πιστεύει κανείς.

Δεν σας διηγούμαστε για την επίπονη ανάβαση ανάμεσα από τους καταράκτες του Νιαγάρα, συνταυτιζόμενοι με σολομούς μεγέθους record, με κάποια αρκούδα που πάντα παραμονεύει για να μας φάει.

Αυτή η ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα ενός μεθοδικού ελέγχου των διακλαδώσεων του Vecchio Tripa στον οποίο, μετά τις εργασίες για την ταινία, συμμετείχαν και πολλοί άλλοι σπηλαιολόγοι (από Padova, Verona, κλπ), είναι λοιπόν το αποτέλεσμα μιας εγκάρσιας εργασίας.

Αυτό το καλοκαίρι, αν οι μετερεολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα συνεχίσουμε με αυτή τη δουλειά. Και ποιός ξέρει….

Καλές εξερευνήσεις σε όλους.

Francesco Sauro

μετάφραση της Δήμητρας Μέτση 

Σπηλαιολογική Ομοσπονδία της Campagna

Notizia del 21 November 2007

Είδηση του Sossio Del Prete   μετάφραση της Δήμητρας Μέτση

Νεάπολη   30 Μαίου – 2 Ιουνίου 2008

Μετά από 16 χρόνια από το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Τεχνητών Σπηλαίων που οργάνωσε το Club Alpino Italiano της Νεάπολης στο Castel dell’Ovo, η σπηλαιολογία της Campagna προτείνεται ξανά για να φιλοξενήσει ακόμα μια φορά μια σημαντική εκδήλωση με θέμα τη Σπηλαιολογία σε Τεχνητά Σπήλαια.

Από το μακριά πια 1991 πέρασε νερό κάτω από τις γέφυρες… ή καλύτερα κάτω από τα υδραγωγεία, και η Σπηλαιολογία της Campagna μεγάλωσε όχι μόνο σαν νούμερο των συλλόγων μα και στην οργάνωση κατανοώντας πόσο ήταν σημαντική μια αντιμετώπιση από κοινού ιδρύοντας το 1998 τη Σπηλαιολογική Ομοσπονδία της Campagna (FSC).

Ακριβώς για να γιορτάσει τα δέκα χρόνια από την ίδρυση της, η FSC οργανώνει από τις 30 Μαΐου ως και τις 2 Ιουνίου 2008 το 6 Εθνικό Συνέδριο Σπηλαιολογίας για τα Τεχνητά Σπήλαια.

Το συνέδριο θα γίνει στην πόλη της Νεάπολης που όπως είναι γνωστό είναι πλούσια από τεχνητά σπήλαια μεγάλου ενδιαφέροντος και εκπληκτικής ομορφιάς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πέρα από τις προφορικές συνεδριάσεις αφιερωμένες στις ομιλίες των διάφορων εισηγητών, θα οργανωθούν διάφορες επισκέψεις στο υπέδαφος της ναπολιτάνικης περιοχής.

info@campaniaspeleologica.org τηλ. (+39)3393132095
Επίσημη Ιστοσελίδα: Campania Speleologica

 

Buso della Rana, καινούργιες ανακαλύψεις στα βόρεια τμήματα

Notizia del 2 August 2007

μετάφραση της Δήμητρας Μέτση 

Μετά από είκοσι χρόνια περίπου ο σύλλογος του Malo ξανάρχισε να διασχίζει το Camino dell’Eco (Μονοπάτι της Ηχώ) (τμήμα του σπηλαίου Buso della Rana – Ιταλία), και το υπερκείμενο τμήμα, για να αντικαταστήσει τα παλιά αρματώματα. Στη βάση της εντυπωσιακής κατολίσθησης που είχε σταματήσει τους εξερευνητές τότε, ένα κενό κάτω από τις πέτρες και η περιέργεια ενός νέου, και σαν ηλικία και σαν σπηλαιολόγος, χάρισαν σχεδόν μισό χιλιόμετρο με νέες γαλαρίες. Continua la news di speleologia »

ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΗΝΑΣ

Notizia del 26 June 2007

Έφυγε χθες πρόωρα και ξαφνικά από κοντά μας ο Γιάννης Ζήνας. Ο άνθρωπος που τόσα πολλά πρόσφερε στην προβολή της Ελληνικής σπηλαιολογίας μέσω της ιστοσελίδας ΣΠΗΛΑΙΟ, δεν είναι πια μαζί μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους προς την οικογένειά του.

Το ήθος και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του ήταν πάντοτε παράδειγμα για όλους μας.

Θα μας λείψεις Γιάννη. 

Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.

Η κηδεία του Γιάννη θα γίνει την Δευτέρα 25/06 στις 17:00 στον Κόκκινο Μύλο.

Πρώτο Συνέδριο Σπηλαιολογίας στην Campania

Notizia del 16 May 2007

μετάφραση της Δήμητρας Μέτση 

Θυμίζοντας σας ότι πλησιάζει το ραντεβού με το 1ο Συνέδριο Σπηλαιολογίας στην Campania που θα γίνει στο Oliveto Citra (Salerno) από τις 1 μέχρι τις 3 Ιουνίου 2007, σας πληροφορούμε ότι πέρα από τις προφορικές παρουσιάσεις θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη βραδινή υπαίθρια προβολή του “L’ombra del Tempo” (Η Σκιά του Χρόνου) και “L’abisso” (Η Άβυσσος) μετά τις οποίες θα ακολουθήσουν εθνικά τραγούδια και χοροί’ επίσης θα είναι δυνατή η συμμετοχή στις εκδρομές στα υπέροχα σπήλαια της Profunnata και του San Michele Nardantuono με τις αρχαίες βυζαντινές εκκλησίες του και τις τοιχογραφίες του 9-10 αιώνα.Πλησίον του εκθεσιακού χώρου στον Μεσαιωνικό Πύργο του Oliveto, επίσης, μεταξύ των διάφορων θεματικών αιθουσών θα εκτεθούν τα ευρήματα της Αρκούδας των σπηλαίων και άλλων θηλαστικών που ανακαλύφθηκαν τελευταία στο Σπήλαιο Milano στην Petina (Όρη Alburni). Δεν θα λείψουν το καλό φαγητό και το καλό κρασί αυτών των περιοχών.

Με την ευκαιρία, τέλος, θα ήθελα να εκφράσω για λογαριασμό όλης της οργανωτικής επιτροπής, τα πιο θερμά ευχαριστήρια για την αξιοσημείωτη επιτυχία που συναντά η νεογέννητη εκδήλωση που σίγουρα μας εμψυχώνει να τη συνεχίσουμε και στο μέλλον.

Προσκαλώ, λοιπόν, όλους όσους προβλέπουν να μας επισκεφτούν τιμώντας μας, και ειδικά όσους ενδιαφέρονται για τις εκδρομές, να επικοινωνήσουν επειγόντως με τη γραμματεία segreteria@campaniaspeleologica.org επειδή μπορεί να αναγκαστούμε, ειδικά για τις εκδρομές, να κλείσουμε τις εγγραφές.

Ακόμη ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους όσους μας στήριξαν ακόμη και μόνο ηθικά σε αυτή την καινούργια περιπέτεια της Campania.

Για την οργανωτική επιτροπή     Sossio Del Prete

Πρόεδρος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας της Campania
www.campaniaspeleologica.org


Lo splendido design del template e' di Michael Heilemann - http://binarybonsai.com/kubrick/